BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS
♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥ ♥NooNa♥

Sunday, 6 May 2012

Petua Membina Sebuah Persahabatan

Views
    ~SeLaMa InI KuMeNcArI-cAri TeMaN yG sEjAtI TeLaHkU tEmUi~


1. Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda. Bersikap terbuka baik untuk anda.

2. Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.

3. Tiada siapa yang sempurna. Setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.

4. Hargai pendapat satu sama lain.

5. Kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.

6. Komunikasi sangat penting. Kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.

7. Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan.

8. Jangan mengata di belakang kawan anda.

9. Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh


credited to my fwens:: FB,BLOG,YM,TWEET,GROUP and Etc
note:: ~ Wahai sahabat-sahabatku yang mengenali diri ini, maafkanku seandainya hatimu pernahku sakiti,gurisi..angplah ia titik permulaan dalam P.E.R.S.A.H.A.B.A.T.A.N. kita....
ikhlas dari hati:: ~Raihan Husna~

No comments:

Post a Comment